Jak usunąć profil z Google Moja Firma?

W dobie wszechobecnej cyfryzacji, Google Moja Firma stało się niezbędnym narzędziem dla przedsiębiorstw pragnących zbudować silną pozycję online. Profil w tej usłudze pozwala na wyświetlanie wizytówki firmy w wynikach wyszukiwania Google oraz na Mapach, ułatwiając klientom kontakt i dotarcie do oferowanych produktów lub usług.

Niemniej jednak, zdarzają się sytuacje, w których konieczne staje się usunięcie profilu z Google Moja Firma. Może to być spowodowane np. zakończeniem działalności firmy, zmianą nazwy lub profilu działalności, a także błędnym utworzeniem profilu. Bez względu na powód, proces usunięcia profilu jest stosunkowo prosty i można go wykonać samodzielnie.

Uwaga:

Przed przystąpieniem do usuwania profilu, należy upewnić się, że jest to rzeczywiście konieczne. Usunięcie profilu spowoduje jego trwałe zniknięcie z Google Maps i wyszukiwarki Google, a także utratę dostępu do zebranych opinii, zdjęć i statystyk.

Istnieją dwa sposoby usunięcia profilu z Google Moja Firma:

1. Usunięcie profilu z poziomu panelu Google Moja Firma:

Krok 1: Zaloguj się na swoje konto Google Moja Firma.

Krok 2: Wybierz profil firmy, który chcesz usunąć.

Krok 3: Kliknij na „Informacje” w menu po lewej stronie.

Krok 4: Przewiń stronę w dół i kliknij na „Oznacz tę firmę jako zamkniętą lub usuń ją”.

Krok 5: Wybierz opcję „Usuń profil firmy”.

Krok 6: Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby potwierdzić usunięcie profilu.

Usuwanie konta Google Moja Firma

2. Zgłoszenie profilu do usunięcia przez Google:

Jeżeli nie masz dostępu do panelu Google Moja Firma, możesz zgłosić profil do usunięcia przez Google.

Krok 1: W wyszukiwarce Google wpisz nazwę swojej firmy i kliknij na „Moja Firma”.

Krok 2: Kliknij na „Zgłoś problem”.

Krok 3: Wybierz opcję „Zamknij lub usuń firmę”.

Krok 4: Wypełnij formularz zgłoszeniowy i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Uwaga:

Proces usuwania profilu zgłoszony do Google może potrwać kilka dni.

Dodatkowe informacje:

  • Usunięcie profilu z Google Moja Firma nie powoduje usunięcia strony internetowej firmy z wyników wyszukiwania Google.
  • Jeżeli chcesz zachować zdjęcia i opinie z profilu Google Moja Firma, przed jego usunięciem pobierz je na swój komputer.
  • Po usunięciu profilu z Google Moja Firma, możesz ponownie utworzyć profil dla swojej firmy w przyszłości.

Pamiętaj:

Usunięcie profilu z Google Moja Firma jest ostateczne i nie można go cofnąć. Przed podjęciem tej decyzji, dokładnie rozważ wszystkie za i przeciw.


Poznajmy się!

Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu kampanii Google Ads na kilkunastu rynkach świata, od lokalnych firm usługowych po duży segment ecommerce. Skorzystaj z darmowych konsultacji oraz audytu Twojego konta Google Ads by określić możliwy zakres współpracy.

Dowiedz się więcej

Potrzebujesz audytu oraz pomocy w prowadzeniu kampanii
Google Ads?

Działajmy